SEVILJA – FES – MARAKEŠ – KAZABLANKA – EVORA – LISABON

11 dana / 10 noćenja

POLAZAK: 29. septembar 2016. – POVRATAK: 09. oktobar 2016.

 

Španija, Portugal i Maroko mame turiste evropskom i arapskom egzotikom, odličnim plažama na Atlantiku, zajedničkim kulturnim nasledjem i beskrajnom ljubaznošću. Neponovljiva Sevilja svedok mavarske dominacije i drevni Fes, kraljevska Sintra i snežnobela Kazablanka, plaže Algarvea i Agadira, čaroban Lisabon, planine Portugala i beskrajna pustinja Sahara, slike Velaskeza i Murilja, predstavnike kasnog španskog baroka će vas očarati. Uživaćete na mostovima preko reke Gvadalkivir, na koloritnim bazarima Maroka u društvu Berbera i u čuvenim vinima Portugala.

1. dan BEOGRAD – FRANKFURT – SEVILJA

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 04.15 časova. Poletanje aviona za Frankfurt u 06.15 h (Let LH 1411). Obrok u avionu. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 08.15 h. Nastavak putovanja za Sevilju u 09.15 h (Let LH 1140). Sletanje na aerodrom u Sevilji u 12.05 časova. Odlazak do centra i panoramsko razgledanje grada. Po završetku, transfer do hotela i smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje

2. dan SEVILJA

Doručak. Prestonica Andaluzije Sevilja je svojeobrazan, šarenolik i prelep grad. Ona najbolje odražava osobenosti španskog karaktera i podseća na strastvenu igru ciganke Karmen koja je iz novele Prospera Merimea i opere Bizea prešla u istorijsku legendu. Panoramsko razgledanje: „Iberoamericana“- mesta gde je 1929. godine održana velika svetska izložba; kraljevske palate „Alkazar“ izgradjene u 10. veku za vreme vladavine kalife Abd al-Rahmana; Seviljske katedrale, nekadašnje džamije, od koje je do danas sačuvan prekrasan zvonik La Giralda, najbolji primer minareta iz perioda dinastije Almohada; Trga Espanja; kvarta Santa Kruz; dvorca Casa de Pilatos obloženog izvanrednim azuležo pločicama i ukrašenog tihim, skrivenim vrtovima. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

3. dan SEVILJA – TANŽER – FES

Doručak. Polazak do španskog gradića Algeciras na obali Gibraltara odakle kreće feribot prema marokanskoj luci Tanžer (plovidba traje 1.15 h). Posle završetka graničnih formalnosti polazak na razgledanje Tanžera velikog lučkog grada na severu Maroka koji privlači turiste svojom drevnom medinom, lepom plažom, mnogobrojnim dobrim restoranima i muzejem savremene umetnosti dostojnim bilo koje evropske metropole. Najveća znamenitost grada je dvorac Dar el Makzen u kome su prvobitno živela dva marokanska sultana a kasnije i paša Tanžera. Ipak, na turiste najveći utisak ostavlja veliki bazar na kom je od jutra do večeri bučno i gde se prodaju različite vrste roba. Medju tezgama se mogu videti i dreseri majmuna, krotitelji zmija i fakiri. Nastavak vožnje prema Fesu. Po dolasku smeštaj, večera i noćenje.

4. dan FES

Doručak. Fes nije samo najstariji od četiri imperijska grada, već je i četvrti po veličini u Maroku. Ujedno je i spomenik trima epohama koje su se odrazile u arhitekturi i obliku starog grada koji je upisan u spisak kulturne baštine Unesco. Celodnevno razgledanje: mauzoleja Idrisa II, sina osnivača prve dinastije (Idrisida) u Fesu; Islamskog univerziteta Al-Karun; kvarta prerade i bojenja kože; Dvorca emira; medrese u kojoj su Kraljevski dvorac, Evropsko groblje, vrtovi nara Buželud i ostalih 14 vrata, 6000 ulica, 200 džamija i 180 hamama. Slobodno vreme u medini. Večera i noćenje.

5. dan FES – BENIMELAL – MARAKEŠ

Doručak. Polazak autobusom prema Marakešu (oko 480 km). Prolazak kroz berberska naselja Imuzer du Kandar i Ifran. Nastavak vožnje prema Beni Melalu, gradu smeštenom u podnožju planine Tasemit. Daleko je od mora pa ima veoma topla leta i hladne zime i okružen je masivima Srednjeg Atlasa. Danas je poljoprivredni centar Maroka. Stare zidine iz 1688. godine, podsećaju na vreme vladavine Mule Ismaila ibn Šerifa. Dolazak u jedan od najizazovnijih gradova zemlje, u Marakeš, u kasnim popodnevnim satima. Smeštaj, večera i noćenje.

6. dan MARAKEŠ

Doručak. Polazak na razgledanje grada. Marakeš je biser Maroka koji je preživeo vladavinu četiri dinastije. Svaka od njih je u gradu ostavila tragove svoje vlasti. Marakeš je prava priča „iz 1001 noći“ gde se po tajanstvenim lavirintima starog grada (medine) može danima šetati ili uživati u senovitim alejama mnogobrojnih parkova. U starom gradu su i tradicionalne kuće marokanaca, zanatske radnje, kafeterije i fontane. Razgledanje: Zidina, Kutubija džamije iz 12. veka, veličanstvenog mauzoleja dinastije Saadi sa čuvenom salom „ 12 stubova“ draguljem špansko – mauritanske umetnosti, dvorca Bahia pravog spleta kuloara i stepeništa, romantičnih vrtova Agdal i Menara i na kraju najznačajnijeg trga Džema el Fna gde se danonoćno može lutati medju tezgama prepunim voća i poslastica a uveče slušati priče orijentalnih pripovedača i gledati čuda fakira… Povratak u hotel. Večera i noćenje

7. dan MARAKEŠ – KAZABLANKA

Doručak. Odlazak autobusom za Kazablanku (oko 220 km) Ovaj lučki grad je ostavljao tužne utiske sve do trenutka dok ga nisu preuzeli Francuzi i stvorili unikat Afrike u mauritanskom stilu. Na grad asocira i holivudsko remek delo o ljubavi snimljeno u njemu 40-ih godina prošlog veka. Razgledanje veličanstvene džamije Hasana II. Druga je po veličini u islamskom svetu i u svoju unutrašnjost može da primi 25.000 vernika. Jedina ima pokretni krov i za svega nekoliko minuta može glavna sala da se pretvori u otrvorenu terasu (ulazak). U nastavku obilazak skvera Mohameda V, rezidencijalnog dela Anfa kao i promenade Ain Diab. Smeštaj i večera. Slobodno veče i mogućnost odlaska u elegantan kafe „Kazablanka“ gde su snimani fragmenti istoimenog filma nagradjenog Oskarom sa Henfri Bogartom i Ingrid Bergman. Noćenje

8. dan KAZABLANKA – TANŽER – TARIFA – MONTE GORDO

Doručak.Vožnja autobusom prema Tanžeru (oko 300 km). Ukrcavanje na feribot i plovidba prema španskom gradu Tarifa (plovidba traje oko 1 h). Nastavak putovanja autobusom do južne zone Portugala sa najlepšim plažama – Algarvea (oko 350 km). Dolazak u letovalište Monte Gordo, mesto sa širokom plažom prekrivenom žutim peskom. Glavna ulica sa palmama odvaja plažu od stanbenog dela. U gradići postoji veliki broj barova, pabova, disko klubova i prodavnica. Smeštaj, večera i noćenje.

9. dan MONTE GORDO

Doručak. Slobodan dan za individualne šetnje, razgledanja ili sunčanje ili mogućnost odlaska na celodnevnu istorijsku turu po Algarveu. U sklopu ture se obilazi mavarska tvrdjava i katedrala iz 13.veka u mestu Silves, muzej I kapela Svetog Antona u Lagosu I slikovito ribarsko mesto Sagres. Večera. Noćenje

10. dan MONTE GORDO – EVORA – LISABON

Doručak. Polazak autobusom prema Evori starom romanskom gradu koji je unet u spisak svetskog nasledja Unesco. Nalazi se u provinciji Alentaž gde se, u brdovitim predelima, divnim seoskim pejzažima, vinogradima, domaćoj hrani i tišini i spokojstvu, može uživati u begu od stresnog života. Smestila se unutar starih zidina i sačuvala do danas srednjevekovni izgled lavirint ulica, mnogobrojne trgove sa fontanama, crkve i manastire. Obilazak Katedrale Svetog Franciska i u njoj „ Kapele kostiju“ ispunjene kostima i lobanjama pet hiljada monaha. Nastavak vožnje prema Lisabonu. Po dolasku smeštaj, večera i noćenje.

11. dan LISABON – MINHEN – BEOGRAD

Rani jutarnji transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Minhen u 06.15 h (Let LH 1793). Sletanje u Minhen u 10.00 h. Nastavak putovanja za Beograd u 11.10 h (Let LH 1722). Obroci u avionu. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 12.35 časova.

CIJENA ARANŽMANA: €1429

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU: €350 (isključivo na upit)

Aerodromska taksa: €160

Za ovo putovanje je potrebno minimum 20 putnika. DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE JE POTREBNA VIZA ZA MAROKO

U cijenu putovanja je uračunato:

• Prevoz avi na relaciji Beograd – Frankfurt – Sevilja – Lisabon – Minhen – Beograd
• Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
• Vožnja autobusom po turi
• Smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi polupansiona u hotelima sa 3+* i 4*
• Razgledanja prema programu
• Ferry boat: Tanžer – Tarifa – Tanžer
• Usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča
•Troškovi organizacije i realizacije putovanja

U cijenu putovanja nije uračunato:

• aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu ( 160  eur u trenutku objavljivanja programa,)  iznos je podložan promeni i plaća se  u dinarima u agenciji
• međunarodno putno zdravstveno osiguranje
• Fakultativni izleti
• Ulaznica za palatu Alkazar (€ 9.5)
• Ulaznica za zvonik La Giralda (€ 8)
• Ulaznica za dvorac Casa de Pilatos (€ 5)
• Napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 20)
• Usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
• Doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit)
• Viza za Maroko (€ 25)

SMEŠTAJ U HOTELIMA:

– 2 noćenja u Sevilji – Hotel: Cartuja  4*

– 2 noćenje u Fesu – Hotel: Pickalbatros Royal Mirage  4*

– 2 noćenje u Marakešu – Hotel: El Andalous  4*

– 1 noćenje u Kazablanci – Hotel: Oum Palace  4*

– 2 noćenja u Monte Gordou – Hotel: Yelow Praia de Monte Gordo

– 1 noćenje u Lisabonu – Hotel: Berna  3+*

           

TAČNA IMENA HOTELA ĆE BITI POTVRDJENA 7 DANA PRE POLASKA NA PUT!

Fakultativni izleti:

Celodnevni izlet Algarve – Cena € 60 U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča. Trajanje izleta oko 8 sati. Minimalan broj putnika za realizaciju izleta je 15. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet se može realizovati uz korigovane cene. Fakultativni izleti se prijavljuju i uplaćuju u agenciji pre polaska na putovanje.