VODIČ KROZ DUBAI

VODIČ KROZ DUBAI

 

Korisne informacije:

 

 

Opšte informacije: Valuta koja se koristi u Emiratima je dirham (AED). Za jedan EURO se, otprilike, može dobiti 4 dirhama, Vremenska zona u Dubaiju je UTC + 4. Poređenja radi, vremenska zona u BiH je UTC + 1, a od 29.03. 2020. UTC +2. Let do Dubaija traje 5 i pol sati. Glavna saobraćajnica je Sheikh Zayed Road. Ima 14 traka i povezuje sve Emirate. U Dubai-u, ova saobraćajnica je često glavni orijentir i povezuje gotovo sve dijelove grada.

 

 

Prijevoz u gradu:

Iako milionski grad, sve lokacije u Dubai-u su lako dostupne. Turisti koriste: metro, taksi prijevoz ili šatl buseve hotela. Taksi prijevoz u Dubai-u se smatra znatno povoljnijim od drugih turističih destinacija. Prosječna cijena po kilometru iznosi 1 EUR tokom dana, a uveče oko 2 do 2 i po EUR-a, ali to svakako zavisi od kompanije koja organizuje taksi prijevoz . Metro sistemom, gotovo svi dijelovi grada su odlično povezani. Trenutna cijena dnevne karte za metro iznosi 22 dirhama (oko 5 EUR). Dnevna karta je validna do 23:59, te ako je kupite u 13:00, ona neće važiti do 13:00 sljedećeg dana, već do ponoći tog dana. Većina hotela ima šatl buseve koji jednom ili nekoliko puta u toku dana (u zavisnoti od perioda godine) vozi do najznačajnijih lokacija u gradu – tržni centri ili plaže. U nekim hotelima je obavezna rezervacija unaprijed, a u nekim rezervacija nije moguća te je neophodno biti na vrijeme na recepciji ili dogovorenom mjestu kako bi zauzeli sjedište u mini-busu.

 

Plaže:

Pored privantih dijelova, postoje i javni dijelovi plaža, gde je moguće postaviti peškir i suncobran bez obaveze plaćanja ulaza ili pića. Također, oko najpopularnijih plaža napravljeni su čitavi kompleksi prepuni turističkih sadržaja, te se tu mogu pronaći brojni restorani, kafići, prodavnice ili igrališta za djecu.

Najpoznatije plaže:

 

 • JBR (Jumeriah Beach Residence): jedan od najpopularnijih dijelova grada, sa brojnim luksuznim hotelima, restoranima i prodavnicama. Pored jako lijepe plaže, dosta je popularan i tokom večernjih sati. Nalazi se blizu Dubai Marine. Hoteli koji su u našoj ponudi, a koji su na JBR-u ili blizu : Rixos Premium, Movenpick Jumeriah Beach, Hilton Jumeriah, Hilton The Walk, Millenium Place Marina, Stella Di Mare, Armada Blue Bay, Pullman JLT.

 

 • The Pointe: nalazi se na čuvenom ostrvu napravljenom u obliku palme, sa pogledom na hotel Atlantis The Palm. Također je u pitanju čitav kompleks sa kafićima, restoranima i suvenirnicama. Hotela u neposrednoj blizini nema, jer je na samom „vrhu“ palme. Ipak, mnogi hoteli imaju šatl buseve koji voze do ove plaže.

 

 • La Mer: vremenom postaje sve popularnija turistička zona. Relativno nov, poznat po modernim, „urbanim“ kafićima i restoranima, ali i po muralima i grafitima. Hotel iz naše ponude u blizini La Mer plaže je Ramada Jumeriah.

 

 • Kite Beach: najpopularnija javna plaža. Odavde se, smatra se, najbolje vidi Burj El Arab (hotel u obliku jedra), te su mnoge fotografije ovog hotela nastale upravo sa ove plaže. Čitava ova zona uređena je sportskim terenima i pješačkim stazama.

 

 

Tržni centri:

Poznati shoping mall-ovi prava su atrakcija u Dubai-u. Svojom veličinom i brojnim sadržajima omogućavaju da se u njima provede čitav dan, a pored prodavnica i restorana tu su i druge atrakcije (ski staza, akvarijum I sl.).

 

Najpoznatiji tržni centri:

 • Dubai Mall: nalazi se kod Burj Khalife i poznate muzičke fontane. Ovaj tržni centar je takođe poznat i po velikom akvarijumu. Mnogi hoteli imaju šatl buseve upravo do Dubai Mall-a.

 

 • Mall of The Emirates: ogroman tržni centar, sa brojnim prodavnicama lokalnih i svjetskih brendova. Poznat je po ski stazi. Hoteli u blizni: Al Khoory Atrium, Mena Plaza, Casselles Al Barsha, City Max Al Barsha. Ovaj tržni centar odlično je povezan sa metro sistemom sa gotovo svim dijelovima grada.

 

 • Marina Mall: nalazi se nedaleko od Dubai Marine, uz sam Sheikh Zayed Road. Hoteli u blizni: Millenium Place Marina, Stella Di Mare, Armada Blue Bay, Pullman JLT.

 

 • Nakheel Mall: novi tržni centar, nalazi se na Palmi. Najbliži hotel koji je u našoj ponudi je Dukes.

 

 • Dubai Outlet Mall: nekoliko hotela ima šatl bus do ovog tržnog centra, mada je najjednostavnije uzeti taksi.

 

Druge atrakcije:

Burj Khalifa: najveća zgrada na svijetu, visoka 828 metara. Nalazi se uz Dubai Mall, a najprodavanije karte su za 124. i 125. sprat. Cijena varira u zavisnosti od doba dana i sprata na koji se penjete, kao i od promocija koje su često aktuelne (od 40 pa i do 150 dolara po osobi). Vožnja liftom traje svega 1 minutu.

 

Medinat: predivan kompleks, sa mnoštvom zelenila, kanalom, kafićima i restoranima. Odavde se pruža lijep pogled na hotel Burj el Arab, a u sklopu čitavog kompleksa je i mali tržni centar uređen po naliku na sukove.

 

Sukovi:  ove atrakcije Dubai-a najlakše možemo opisati kao tradicionalne bazare i pijace. Lokalno stanovništo izlaže brojne, autentične proizvode, a samo iskustvo kupovine je, naravno, potpuno drugačije od onoga u velikim tržnim centrima. Među najpoznatijim se izdvajaju: suk tekstila, suk zlata i suk začina.

 

D U B A I

INDIVIDUALNI POLASCI

Ponudu zatražite putem e-maila: [email protected]

 

Neki od popularnijih hotela prema izboru naših putnika:

 

Sofitel Dubai The Palm Resort & Spa

JA Oasis Beach Tower 5*

Park Regis Kris Kin Hotel Dubai 5*

Pullman Dubai Jumeirah Lakes Towers 5*

Hilton Dubai Jumeirah 5*

Crowne Plaza Dubai, an IHG Hotel 5*

Millennium Central Downtown 4*

Golden Tulip Media Hotel 4*

TRYP by Wyndham Dubai 4*

Towers Rotana 4*

Ramada Plaza 4*

Aloft Palm Jumeirah 4*

ibis Dubai Mall of the Emirates Hotel 3*

Rove Dubai Marina 3*

ibis Al Rigga 3*

 

U cijenu je uključeno:

 • Povratna avio karta na relaciji Sarajevo- Dubai –Sarajevo

(ekonomska klasa sa svim taksama, prtljag ručni 7kg i čekirani 30kg po osobi.

Svaki dodatni prtljag se posebno naplaćuje),

 • Četiri,pet ili sedam noćenja na bazi usluge noćenje/doručak u dvokrevetnoj sobi u odabranom hotelu
 • Transfer: aerodrom – hotel – aerodrom

U cijenu nije uključeno:

 • Viza za UAE 220,00 KM (potrebna jasna kopija pasoša – važnost pasoša minimum 6 mjeseci i slika sa bijelom pozadinom.rok za izdavanje vize je 7 radnih dana; putnici sa pečatom države Izrael u pasošu ne mogu dobiti vizu),
 • Boravišna taksa (Tourism Dirham) 15,00 AED (cca 8,00 KM)/soba/noćenje (plaća se na licu mjesta),
 • Fakultativni izleti i napojnice (plaćaju se na licu mjesta kod našeg predstavnika u USD ili EUR,
 • Putničko-zdravstveno osiguranje 16,00 KM za osobe do 60 godina.
 • Za osobe od 60 do 70 godina plaća se dupla polica osiguranja (32,00 KM).
 • Doplata za jednokrevetnu sobu